Şifalı Bitkiler Toplandıktan Sonra Nasıl Saklanır?

Bünyeye iyi gelen şifalı bitkiler uzun süre saklanabilmelidir Bunun için önce kurutulmaları gerekir. Kurutmanın amacı küflenmenin önüne geçmektir. Bitkileri kurutmak için birkaç yöntem var.

  1. Güneşte kurutma: Faydalı bitkilerin açık havada güneş altına serilmesi ile olur, Ortalama 1 hafta sürer
  2. Gölgede kurutma: Yine açık havada, fakat gölge altında yapılır(sundurma ile). Çiçekler, yapraklar gibi narin bitli parçaları için yapılır.
  3. Serada Kurutma:Sera gibi kapalı alanda yapılır. Yağışlı bölgelerde tercih edilir, sera içerisindeki su buharı aspirator ile dışarı atılır.
  4. Sıcak hava ile kurutma: Bitki parçalarının üzerine düzenli sıcak hava verilmesi ile yapılır. Bunun için makineler alınması gerektiği için maliyeti yüksektir, ama kalitesi yüksek olur kurutma işleminin. Tane tane parçalar için kullanılır, uçuracağı için toz halindeki malzemeye uygun olmaz
  5. Kızılötesı ışın ile kurutma: Kızılötesi lambalar ile ısıtılan etüv makinelerinde 5-10 dk. süreile uygulanan yöntemdir.

Kurutma işleminden sonra saklama işlemine geçilir, burada dikkat edilmesi gereken kurutulmuş faydalı bitkileri ısı, ışık ve nemden korumaktır.

Kurutulan bitkiler hemen depolanmaz, önce temiz bir zemin üzerinde depo sıcaklığına alıştırılmalıdır, çünki ani sıcaklık değişiminde nem tutma olasılığı vardır.

Plastik ve naylon kullanmamalıyız, çünki küflenme yapabilir. Bunların yerine kağıt, ahşap, kumaş, mukavva veya cam kullanılmalıdır. Özellikle uçucu yağ taşıyan bitkiler plastik kaplarda saklanmaz, bunun sebebi yağların plastik ile kimyasal tepkime verebilmesidir.

Depo kuru, iyi havalandırılabilir ve sıcaklığı kısmen kontrol edilebilir olmalıdır. Kışın depoda don olmamalıdır. Depoda kısmi nem çok mühimdir, bu oran %50’nin üzerinde olmalıdır ve sıcak da yaklaşık 15°C olmalıdır.

Şifalı bitkiler kullanım yöntemlerine göre hazırlanmak üzere zamanı gelinceye kadar güvenli bir şekilde saklanmalıdır.

Diğer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

One Comment