Olumsuz Hislerin Sağlığa Olan 6 Etkisi
Olumsuzluk bulaşıcıdır1.
Uzun süren olumsuz tutumların, pişmanlıkların, suçluluk duygusunun, umutsuzluğun, çaresizliğin strese sebep olması, neredeyse vücudun bütün işlemlerini alt üst eder ve pek çok rahatsızlığa sebep olabilir.
İçindekiler
Egzama
Stres vücudunuzun bağışıklık sisteminizde alerjik reaksiyonlarla sıklıkla bağlantılı bir kimyasal olan histamin salgılamasına neden olur. Histaminin getirdiği kaşıntı egzamayı tetiklemeye sebep olabilir2.

Kilo Alma
“Stres hormonu” olarak bilinen kortizolün seviyesi gerginlik dolu zamanlarda yükselir. Hormonun artan seviyeleri daha yüksek insülin seviyelerine neden olduğundan, kan şekeriniz düşer ve şekerli, yağlı yiyecekler istersiniz ve bu, aşırı yemenizi bir alışkanlığa dönüştürebilir3.
Bağışıklık Sistemini Zayıflaması
Kronik stres vücudunuzun lenfositlerini(enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olan beyaz kan hücreleri) azaltır. Lenfosit seviyeniz ne kadar düşükse, soğuk algınlığı ve uçuk gibi virüslere karşı o kadar risk altındasınız. Bağışıklık sisteminiz zayıflamaya başlar ve bu nedenle enfeksiyonlara veya hastalıklara karşı vücudu koruyamaz4.
Kalp-Damar Rahatsızlıkları
Zihindeki olumsuz düşünceler, depresyon, endişe, yalnızlık, kızgınlık, stres zamanla kalp rahatsızlığı riskini arttırabilir5 ya da olan rahatsızlığı kötüleştirebilir. Araştırmalar sevilen birinin kaybından sonraki 24 saat içinde kalp krizi riskinin 21 kat arttığını gösteriyor.
Mental veya duygusal stres bütün vücütta fiziksel değişimlere sebep olur ve kalp bu konuda bir istisna değildir. Kalp rahatsızlığı tecrübesi bulunan altı kişiden birinde mental stres anında kalbe giden kanda azalma görülmüştür6.
Hormonel Dengenin bozulması
Kortizol ayrıca bir savaş ya da kaç durumunda gereksiz veya zararlı olabilecek işlevleri yavaşlatır.
Bağışıklık sistemi tepkilerini değiştirir ve sindirim sistemini, üreme sistemini ve büyüme süreçlerini baskılar.
Bu karmaşık doğal alarm sistemi ayrıca ruh halini, motivasyonu ve korkuyu kontrol eden beyin bölgeleriyle iletişim kurar7.
Daha Hızlı Yaşlanma
Araştırmalar bizlere stresin DNA zincirimizin uç başlıklarını kısalttığını gösteriyor. Bu uç parçaların kısalması yaşlılık ile ilişkilidir. Normalde yaşlandıkça kısalan bu parçalar, stres ile de kısalır.

Tüm üstteki ana başlıkların yanında aşağıdakiler gibi daha fazla rahatsızlığa da sebep olabilir.
- Sindirim problemleri
- Baş ağrıları
- Kas gerginliği ve ağrısı
- Uyku problemleri
- Hafıza ve odak problemleri
- Beynin mutluluk hissi vermesi için ihtiyaç duyduğu kimyasalların tükenmesi.
Neden Kötü Düşünceler Zarar Verir?
Doktorlar, yüksek ölçüde negatif insanların beyin hastalıklarına, kalp-damar rahatsızlıklarına ve sindirim sistemindeki problemlerine daha yatkın olduklarını ve positif insanlara kıyasla hastalıklardan daha yavaş iyileştiklerini ve daha fazla hasta olabildiklerini buldular8.
Kötü ve olumsuz düşünceler bizi strese veya savaş ya da sıvış moduna sokar. Vücudumuz zor durumlarla başa çıkmak için damaryoluna kortizol salgılayarak odağımızı arttırıp bizi daha dikkatli yapacak şekilde tasarlanmıştır. Kortizol stresli durumlarda çok yararlıdır ama eğer uzun süre devamlı salgılanır ise yarardan çok zarar verir. Ayrıca bu yüzden negatif insanlar pozitif insanlardan daha fazla hasta olur.
Düşüncelerimizin beynin vücudun diğer parçaları ile iletişim kurması için sinyal üretmesine sebep olduğu ispatlanmıştır.9 Bu sinyaller, vücüdün fonksiyonlarının büyük kısmını kontrol eder.
Düşünceler, beyinde sinyal oluşturduğuna ve sinyaller de vücudun fonksiyonlarını kontrol ettiğine göre kolaylıkla düşüncelerimiz ve beynimiz vücüdumuzu kontrol eder diyebiliriz. Her düşünce vücudumuzda bir şeyleri değiştirir, bu değişimler düşünceyi tekrarlama sıklığına göre uzun veya kısa sürebilir.
Modern araştırmalar zihinsel ve fiziksel sağlığı korumak için duyguların uygun ve sağlıklı bir şekilde deneyimlenmesi ve ifade edilmesi gerektiğini gösteriyor. Sağlıksız duygular veya ifade edilmeyen sağlıklı duygular, yaşama enerjisini tüketir ve kronik hastalıklara eğilimi artırabilir10.
Nasıl Önüne Geçilir?
Olumsuz düşünceleri yok etmek çok da mümkün değil ama bize olan olumsuz etkilerini azaltabiliriz.
Kötü Hisleri Kabullenmek Akıl Sağlığı İçin İyidir
Temmuz 2017’de yayınlanan bir araştırmada11, duygusal tecrübelerini olumsuz bir şekilde yargılamak yerine kabul eden kişilerin psikolojik sağlıklarına bakıldı ve araştırmacılar, bu tecrübeleri kabul etmenin günlük stres ile karşı karşıya kalındığında daha az olumsuz duyguya yol açtığını buldular.
Araştırmanın sonuçları, psikolojik sağlığa yönelik faydaların, olumsuz bir olayla ilişkili duyguları, bu duyguları tetikleyen durumdan ziyade, kabul etmenin bir sonucu olduğunu gösterdi.
Araştırmanın sonuçları, kötü duygulara sebep olan olayları kabul etmenin değil, kötü olayların sebep olduğu duyguları kabul etmenin sebep olduğunu gösterdi.
Bitiş
Mutluluk, keyif, zevk, minnetkarlık, sevgi gibi positif düşünceler sağlık ve genel olarak iyi olma durumunu destekleyen geniş bir sistemin parçasıdır. Bu şekilde dünyaya bakışımızı değiştirip, kendimizin daha iyi versiyonu olmamızı sağlar.
– Dr. Barbara Fredrickson
Mutlu olunca renkler daha parlak gelir, olaylara farklı açılardan bakarız, daha üretken oluruz, bağışıklık sistemimiz güçlenir, uykumuz düzelir. Aksine eğer aklımızı olumsuz düşünceler, kötü hisler ile karartırsak maalesef bbu vücudumuza da yansır.
Son olarak, güzel haber ise olumsuz hislerin aksine pozitif olmanın faydalarının hepsi minnettarlık, hayranlık, sevgi, ilgi, dinginlik ve başkalarıyla bağlantı hissi gibi pozitif tutumlar ile doğrudan bağlantılı olmasının yanında pozitif olma hissi pratik yapılarak zamanla geliştirilebilir.
Buraya kadar okuduğun için teşekkür ederim, bundan sonra aft ile ilgili olan yazımı okumak isteyebilirsin.
Referanslar
- https://www.sciencedaily.com/releases/2007/10/071004135757.htm
- https://health.clevelandclinic.org/can-stress-cause-eczema
- https://www.webmd.com/diet/features/stress-weight-gain
- https://health.clevelandclinic.org/what-happens-when-your-immune-system-gets-stressed-out
- https://www.eehealth.org/blog/2019/03/emotions-heart-health/
- https://www.health.harvard.edu/heart-health/under-pressure-how-stress-may-affect-your-heart
- https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/stress/art-20046037
- https://marquemedical.com/effects-of-negativity
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0149763420306801
- https://www.news-medical.net/health/How-Do-Your-Emotions-Affect-Your-Physical-Health.aspx
- https://www.health.harvard.edu/blog/feeling-okay-about-feeling-bad-is-good-for-your-mental-health-2017091412398