Aromaterapi: Tanımı, Faydaları, Terapileri, Kullanım Alanları ve Araştırmaları
Aromaterapi binlerce yıldır kullanılmaktadır. Çin’deki, Hindistan’daki ve Mısır’daki antik kültürler aromatik bitki parçalarını reçine, merhem ve yağ yapımında kullanmışlardır. Bu doğal materyaller tıbbi ve dini amaçlar ile kullanılmıştır.
Tentür üretimi dahil modern kimya da da kullanılabilen uçucu yağların damıtılma yöntemi 900’lü yıllara Pers İmparatorluğu’na dayanır. Aromaterapi tabirini ilk kez 1937’de Fransız kimyacı René-Maurice Gattefossé yazdığı kitapta kullanmıştır. Fransız kimyager daha öncesinde de lavanta bitkisinin yanıkları iyileştirmedeki potansiyelini keşfetmiştir.
Aromaterapinin uygulamalarının vücuda etkisi araştırmalara göre, uçucu yağlar solunduğu veya deriye sürüldüğü zaman otonom sinir sistemi ve hipotalamus üzerinde aktiviteye sebep olur. Hipotalamus, beynin stresle başa çıkma, rahatlama, hormon salgılayarak vücut fonksiyonlarını düzenleme gibi önemli işlevleriyle ilişkilidir. Bu nedenle, aromaterapi rahatlama, stres azalması, yatıştırıcı etki ve uyku kalitesinde artış gibi olumlu etkilere sebep olabilir.
İçindekiler
Aromaterapi Tedavileri Nasıl Yapılır?
Aromaterapi tedavileri koku solunumu ve deri emilimi ile uygulanır. Esansiyel yağlar kullanılarak aromaterapi tedavileri uygulanabilir. Genel olarak kullanılan yöntemler şunlardır:
- Kil maskesi olarak,
- Masaj veya bölgesel uygulama için vücut yağı, krem, ve losyon olarak,
- Sıcak ve soğuk bası olacak şekilde,
- Duş suyuna ekleyerek,
- Solunum yolu ile,
- İçeceklere aroma olarak katılarak,
- Parfüm gibi odaya sıkılarak kullanılabilir.
Yaklaşık 100 adet esansiyel yağ mevcuttur; genel olarak aromaterapi için şunlar kullanılabilir:
- Lavanta
- Ökaliptus
- Çay ağacı
- Nane
- Biberiye
- Adaçayı
- Selvi
- Rezene
- Sardunya
- Zencefil
- Ölümsüz Çiçek
- Limon
- Limon Otu
- Mandalina
- Portakal Çiçeği
- Tefarik
- Roma Papatyası
- Gül
- Vetiver
- Kananga
Aromaterapi uygulamalarında kullanılan yağların doğal olması çok mühimdir; içerisinde sentetik malzeme veya katkı maddesi bulunmamalıdır. Bu uçucu yağlar losyonlara, merhemlere katıp bölgesel olarak uygulayabirsiniz, bir odaya parfüm olarak yayabilirsiniz veya içeceklerinize katabilirsiniz.
Aromaterapinin Faydaları Nelerdir?
Birtakım araştırmalara göre Esansiyel yağlar kullanılarak yapılan aromaterapi uygulamaları hem fiziksel hem psikolojik faydalar sağlayabilir bunlardan bazıları aşağıda listelenmiştir. Belirtmek gerekir ki bu faydaları tek bir aromaterapi ürününe ait değildir, pek çok uçucu yağın birbirinden farklı faydaları yazılmıştır.
- Mikrop karşıtı,
- Kaygı giderici,
- İltihaplanma giderici,
- Ağrı azaltıcı,
- Kan basıncı düşürücü,
- Nabız düşürücü,
- Uyku zorluğu azaltıcı,
- İştah eksikliği azaltıcı,
- Kusma azaltıcı,
- Tükenmişlik hissi azaltıcı,
- Bulantı azaltıcı,
- Bağışıklık güçlendirici,
- Korku giderici olarak kullanılabilmiştir.
tamamlayıcı tedaviAromaterapi tedavileri genel olarak yukarıdaki konularda şifalı olabilir ama ilaç kullanıyorsanız, kronik hastalığınız veya alerjiniz var ise, hamile iseniz doktorunuza sormanızda fayda var. Tıp dünyası bu tedavilere tamamlayıcı tedavi diyor. Modern tıbbi tedavilerin yerini değiştirmek yerine onları tamamlamak için kullanılabileceğini savunuyorlar.
Yan Etkileri
Çoğu esansiyel yağ güven ile kullanılabilir ama araştırmaya göre uygulamadan önce almanız gereken bazı önlemler vardır. Hiçbir esansiyel yağı doğrudan derinize uygulamayın, zeytinyağı, ayçiçek yağı, hinidstan cevizi yağı, argan yağı gibi seyerltici yağlar ile birlikte kullanılmalıdır. Çünkü bu yağlar bilindiği kadarıyla saf haliyle derinizi güneş ışığına daha hassas yapabilir ve derinizi tahriş edebilir.
Lütfen eğer özel bir sağlık durumunuz var ise veya hamile iseniz doktorunuza başvurunuz.