Aft Yarası
Aft Yarası

Aft Nedir, Neden Oluşur? Aft Tedavisi İçin 5 Yöntem

Aft Nasıl geçer?

Çoğusu normalde 1 veya 2 haftada kendiliğinden, bir tedavi uygulanmadan geçer. Ama acısını azaltmak ve iyileşmesini hızlandırmak için tedaviler mevcuttur. Eğer alışılmadık büyüklükte ise ve iyileşmiyorsa doktora başvurulması gerekir.

Eğer sıklıkla oluşuyor ise, alerji testi olabilirsiniz. Alerjik tepkimeler bazı durumlarda aft oluşumunu tetikleyebilir.

  1. Çinko takviyesi
  2. Tuzlu su
  3. Elma sirkesi
  4. Papatya Çayı
  5. Fesleğen

Çinko Takviyesi

Düzenli olarak aft çıkıyor ise, çinko eksikliğinen kaynaklı olabilir. Çinko takviyesi almak yardımcı olacaktır. Araştırmaya göre çinko takviyesi almak %50 ila %100 oranında azaltıyor.

Günde iki sefer yüksek kaliteli çinko pastili almak aft yaralarını iyileştirmenin yanında oluşumlarını da engelleyebilir.

Doğal Çinko Kaynakları

  • Sığır eti
  • Istakoz
  • Nohut ve diğer baklagiller
  • Kaju ve diğer kuruyemişler
  • Yulaf
  • Kenevir tohumu ve diğer tohumlar
  • İstiridye
  • Yengeç

Tuzlu su

Tuzlu su doğal bir dezenfektandır, bu yara için harika bir doğal çare olabilir. Aftın oluşum belirtisini gördüğünüzde, tuzlu su ile gargara yapın. Bu acıyı dindirip yaranın iyileşmesini hızlandıracaktır.

1 çay kaşığı tuzu yarım su bardağı ılık su ile karıştırın. 30 saniye kadar ağzınızda gezdirmek üzere gargara yapın ve tükürün. Sonra içme suyu ile ağzınızı durulayabilirsiniz.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi asetik asit kaynağıdır. Bu asit kötü bakterileri azaltırken sağlıklı ağız florasını korumaya yardımcı olur. Ağızdaki mikrobiyomu dengelemesi aft’ın iyileşmesine yardımcı olur.

Salatalarınıza veya yemeklerinize katabilirsiniz. Ayrıca ev yapımı gargara yaparak da kullanabilirsiniz. Bir yemek kaşığı elma sirkesini bir bardak su ile karıştırın ve ağzınızda aft olan yerler de olmak üzere gezdirin. Sonrasında bu karışımı yutabilirsiniz, Elma sirkesi ağız için iyi olduğu kadar sindirim sistemi için de faydalıdır.

Sirkeyi su ile seyrelttiğinizden emin olun yoksa asidik özelliği tahriş edebilir. Elma sirkesi ile ilgili daha fazla bilgiyi buradan okuyabilirsiniz

Papatya Çayı

Papatya sizi rahatlatmaya yardımcı olup sindirime destek olabilir. Antibakteriyel özelliklere sahip bileşikler içerir. Papatya, aft yarası için yatıştırıcı etki gösterebilir ve aynı zamanda iyileşme sürecini de hızlandırabilir.

Papatya’yı, sıcak çay halinde içerek ya da yara olan bölgeye koyarak kullanabilirsiniz

Fesleğen

Fesleğen doğal diş bakımı için değerli bir malzemedir. Yapılan araştırmalar, fesleğenin antimikrobiyal özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabilir ve aft yaralarını yatıştırabilir.

Taze fesleğen yapraklarını yemeklerinize, salatalarınıza katabilirsiniz. Yaprakları çiğneyebilirsiniz. Ayrıca yaprakları sıcak suya batırarak ağız gargarası olarak kullanabilirsiniz.

Aft İçin Bazı Tavsiyeler

  • Dilinizle yaranın üstüne bastırmayın
  • Baharatlı ve asidik gıdaları azaltın
  • Yeterli su için, susuz kalmayın
  • Besin değeri yüksek gıdalar tüketin
  • Sinir ve stress miktarını her ne kadar zor da olsa azaltmaya çalışın
  • Enfeksiyonu önlemek için dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın

Aft Nedir?

Diğer bir adı aftöz ülser olan aft (Canker Sore), çoğunlukla dudaklarda, nadiren de diş etleri, dil, damak, yanaklar gibi ağzın içindeki yumuşak dokularda oluşan, merkezi sarı ve beyaz renkte, çevresi kırmızı renkte olan iltihapli bir yaradır. Aynı anda 2 ila 4 arasında oluşabilir. Uçukların aksine ağzın dış yüseyinde oluşmaz, içinde oluşur ve enfeksiyondan kaynaklanmaz. Daha çok çocuklarda ve 20’li yaşlarda olanlarda görülür. Konuşmayı ve yemek yemeyi zorlaştırır. Bazı insanlarda biri geçtikten aylar veya yıllar sonra tekrar çıkabilirken bazılarında bir hafta sonra tekrar çıkar.

Bu bulaşıcı olmayan iltihaplanmaların neden oluştuğunu henüz bilmediğimiz için oluşmasını engellemek için bir tedavi mevcut değil. Fakat acısını azaltmak ve iyileşmesini hızlandırmak kullanılan bazı yöntemlerden bu yazıda bahsettik.

3 çeşit vardır,

  1. Ufak(Minor)
  2. Büyük(Major)
  3. Uçuk benzeri(Herpetiform)

Ufak Aft (Minor Canker Sore)

En yaygın olan türüdür, genelde ufak ve oval bir yapıdadır, Birkaç milimetre büyüklüğündedir. Genellikle bir veya iki haftada kendiliğinden iyileşir. Bu tür bütün aftların %85’ini oluşturur.

ufak aft yarasi - Şifanur Doğadan
aft yarasi nasil gecer - Şifanur Doğadan

Büyük Aft(Major Canker Sore)

Çok yaygın değilidir (%10), ufak olanlarından daha büyük ve derindir. 1 ila 3 cm arasında olabilir. Genel olarak daire şeklinde çevresi vardır ama daire şeklinde olmayıp düzensiz bir yapısı da olabilir. Son derece acı verici olabilir. İyileşmesi 6 haftayı bulabilir ve geniş yara izi bırakabilir.

aft yarasi - Şifanur Doğadan
buyuk aft yarasi - Şifanur Doğadan

Uçuk Benzeri Aft (Herpetiform Canker Sore)

Yaygın değildir (5%) ve genelde ileri yaşlarda gelişir. Çoğunlukla her biri çok ufak, 10 ila 100 arasında kümeler halinde oluşur ama bir tane büyük olmak üzere birleşebilirler. Yuvarlak olanların aksine düzensiz kenarları vardır. Yara izi bırakmadan 1 veya 2 haftada iyileşebilir.

ucuk benzeri aft - Şifanur Doğadan

Aft Neden Oluşur?

Görünmeden 1-2 gün önce o bölgede gıdıklanma ve yanma hissi ile kendini belirtebilir.

dudakta aft
Dudakta aft yarası

Uzmanlar bazı insanlarda neden daha fazla çıktığını kesin olarak henüz bilmemektedir. Kadınlarda erkeklerden daha fazla görülür ve kalıtsal olabileceği için bazı aileler bu yaraya daha yatkın olabilir. Bilim insanları aftın gelişimini tetikleyen birçok faktör keşfettiler.

  • Demir, folik asit, B-12 gibi mineral ve vitaminlerin eksikliği
  • Sigara tüketimi
  • sodyum lauril sülfat(SLS) içeren diş macunları
  • Portakal gibi asidik yiyecekler tüketmek
  • Ağız içindeki yaralanmalar(Dişleri sert fırçalamak, dili veya yanakları, dudakları ısırmaktan kaynaklanabilir)
  • Viral enfeksiyonlar
  • Bağısıklık sistemine bağlı problemler
  • Alerjiden ve hormonal değişimler
  • Stres

Tekrarlayan aft, aslında daha çok bir eksiklik veya karışık eksiklik ve sağlam kanıttır

Aft Bulaşıcı mıdır?

Uçuğun aksine bulaşıcı değildir. Enfeksiyondan da kaynaklanmaz. Zaten tam olarak oluşma sebebi bilinmiyor henüz.

uçuk-yarası

Diğer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir