7 Şifalı Banyo Türü – Bitkisel Banyo Nasıl Yapılır?
Çeşitli sağlık sorunlarına iyi gelebilen banyo çeşitleri vardır. Kimisi özel bitki karışımları ile yapılır, kimisi ise sıcaklık değişimi ile. Temizlik ve hijyenin yanı sıra banyo yapmak rahatlama sağlayıp deriden ter, yağ, ölü hücreler ve bazı mikro organizmaları giderir. Kan dolaşımını tetikleyerek daha canlı hissettirir.
- Tam Banyo
- Kısmi Banyo
- Isı Değişikliği Banyosu
- Dörtte Üçlük Banyo
- Kol Banyoları
- Ayak Banyoları
- Buhar Banyosu
Banyo suyuna çeşitli bitki karışımları eklenilerek birtakım hastalıkların tedavisine yardımcı olunabilir.
İçindekiler
Tam Banyo
Banyo suyuna bitkisel karışım ilave edilmesi ile yapılır. 2 yöntem vardır, ya hazırlanmış bitki karışımı ince bir bez torba içerisine konulur ve bu torba suyun içerisine konulur ya da daha önceden bitkiler suyun içerisinde bekletilerek çay haline gelmiş olan bitki solüsyonu suyun içerisine dökülür. Banyo için bu yöntemler yerine bitkilerin tentürleri veya uçucu yağları da kullanılabilir. Banyo suyunun vücut sıcaklığında olması önemlidir yani tavsiye edilen sıcaklık aralığı 35-38°C‘dir ve toplam banyo süresi 10-15dk‘yı geçmemelidir.
Kısmi Banyo
Tam banyonun aksine kısmi banyo vücudun el, ayak, göz gibi belirli bölgelerine uygulanır. Bu banyonun hazırlanması için soğuk suya önceden hazırlanmış bitkisel karışım eklendikten sonra kaynatılır. Kaynadıktan sonra 10dk kadar kısık ateşte bekletilir ve sonra süzülür. Süzülen karışım istenilen sıcaklığa gelince istenen bölgeye uygulanır. Göz gibi hassas bölgelere uygularken karışımın sıcaklığının ılık veya soğuk olduğundan emin olun. El ve ayak gibi bölgelerde ise sıcaklık 35-40°C aralığında olmalıdır. Bu karışım enfeksiyon, tahriş, mantar bulunduran bölgelere uygulanır.
Isı Değişikliği Banyosu
Sıcak duştan sonra kısa bir süre soğuk su ile alınan duş ile yapılır. Önce sıcak su ile başlandıktan sonra kısa bir süre soğuk su ile devam ettirilir ve bu döngüde devam edecek şekilde birkaç defa uygulanır. Varis gibi damar hastalıklarına iyi gelebilir. Bunun sebebi ise basittir, sıcak suda damarların genleşir ve hacmi artar, soğuk suda ise damarlar büzüşür ve hacmi azalır. Bu sayede kan dolaşımına katkıda bulunmuş olunur, iltihaplanmayı azaltabilir ve metabolik atıklardan kurtulmaya yardım edebilir.
Dörtte Üçlük Banyo
Tam banyoya benzer ama bu sefer bedenin göğsün altında kalan kısmı suya maruz bırakılır.
Kol Banyoları
Kol içerisine girebilecek kadar su doldurulur. Sırasıyla parmak uçları, eller, alt ve üst kol sırasıyla suya sokulur. Sıcak ve soğuk suyla yapılabilir.
Soğuk Kol Banyosu
Yaklaşık 20-30 saniye uygulanır. Soğuk su teması damarlara faydalıdır. Çalışmaya göre yağlanmayı azaltabilir. Hatta eğer soğuk kompres haftada 3 kere, 20dk olarak kullanılırsa, bilindiği kadarıyla romatizma ağrılarını rahatlatabilir.
Sıcak Kol Banysou
35-38°C’lik su ile yapılır, 10-20dk süre ile uygulanabilir. Sonra soğuk su ile durulama yapılır ve kurulandıktan sonra ovularak masaj yapılabilir. Uygulanan bölgede damarları genişletip kan akışını arttırır.
Ayak Banyoları
Su, baldırların yarısına gelecek kadar doldurulur, iki bacak da suya sokulur. Soğuk su ile sıcak su banyosu birbirinin ardına yapılması kan dolaşımını önemli ölçüde arttırır.

Soğuk Ayak Banyosu
Bu basit terapi, iltihaplanmayı azaltabilir, ağrıları hafifletebilir, kas iyileşmesini hızlandırabilir, kan dolaşımını arttırabilir, bağışıklık sistemini güçlendirebilir, hatta stresi azaltabilir[1] . Ayaklara soğuk su terapisi yapıldığı zaman, kan damarları daraltarak iltihaplanmayı ve şişmeyi azaltabilir, bu kronik ağrılar için etkili olabilir. Ayrıca sinir uçlarını uyuşturarak ağrıları hafifletebilir,
Sıcak Ayak Banyosu
35-38°C’lik su ile yapılır, sonrasında dizlerden aşağı olacak şekilde soğuk su ile durulanır.
Buhar Banyosu
Burada suyla temas olmaz. Saunalardaki mentol sistemidir yani buhar teneffüs edilir. Şifalı bitkiler burada solunum sistemi hastalıkları ve ağız-boğaz enfeksiyonları için buhar halinde kullanılır. Bir kapta sıcak fakat kaynar olmayan suya bitkisel karışım veya uçucu yağların konulması ile su hazırlanır. Çıkan buhar ise teneffüs edilir. DIKKAT, çıkan buharın sizi nefessiz bırakmaması gerekir, çok sıcak olmamasına da dikkat edin.
Eğer alerjiniz veya özel bir medikal durumunuz var ise doktorunuza başvurmanız önemlidir.